Artikel aanbieden: info@achterkamertjes.nl

Tip van PvdA-mastodonten: speel nog snel voor Sinterklaas

sinterklaas'fons kockelmans/achterkamertjes

Het gaat fantastisch goed met Nederland, maar toch zijn de kiezers boos. Dat is, kort samengevat, de analyse van PvdA-mastodonten Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in hun wekelijkse column in De Telegraaf. Beiden waren jarenlang Kamerlid en bewindsman en tegenwoordig zijn ze hoogleraar. Jongens die je om een boodschap kunt sturen!

In hun column noemen ze Nederland de beste economie van de EU. We hebben een hogere groei, meer koopkracht, meer export, meer investeringen en meer werkgelegenheid dan toen het kabinet aantrad. Het aantal werkenden ligt zelfs met 8,5 miljoen op het hoogste niveau ooit. Bovendien bedraagt het overheidstekort bijna nul en daalt de staatsschuld met gezwinde spoed.

Maar helaas, zo gaan Vermeend en Van der Ploeg verder, de boze burgers geloven het allemaal niet. Ze denken dat de cijfers niet kloppen, dat hun met valse propaganda een rad voor ogen wordt gedraaid door de Haagse elite. En ze keren zich af van de traditionele politieke partijen.

De regeringspartijen VVD en PvdA, die de afgelopen jaren zo hun best hebben gedaan het land er weer bovenop te helpen, zullen op 15 maart het gelag betalen. Een zware verkiezingsnederlaag staat ze te wachten. Ook andere middenpartijen, zoals CDA en D66, worden bij het leugenaarskamp ingedeeld en zullen straks electoraal nauwelijks profiteren. De kiezers dreigen massaal over te lopen naar de bozeburgerpartij van Geert Wilders. Diens PVV maakt kans bij de Tweede Kamerverkiezingen als grootste uit de bus te komen.

Maar gelukkig weten Vermeend en Van der Ploeg hoe het tij nog net op tijd valt te keren. “Neem de boosheid weg,” is hun simpele boodschap. Het kabinet dient volgens de twee hooggeleerden zo snel mogelijk een regeling te maken die voorkomt dat pensioenfondsen moeten korten. “Niet wachten. Een ruime parlementaire meerderheid steunt zo’n regeling en de huidige rentestijging helpt ook mee. Dus nu doen!”  Ook de knelpunten in de arbeidsmarkt en de zorg moeten in een laatste eindsprintje worden weggenomen. “Met deze acties kan Rutte 2 daadwerkelijk laten zien dat boze kiezers niet zijn aangewezen op partijen die gouden bergen beloven.”

Kortom: het kabinet moet bij het scheiden van de markt nog even voor Sinterklaas spelen. Omhoog die pensioenen. Los in een handomdraai op die problemen waar de ministers al jaren mee worstelen. Neem de populisten op de valreep de wind uit de zeilen en de boosheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat we dat niet eerder hebben bedacht!

En verder zouden de middenpartijen Wilders moeten laten weten dat hij na 15 maart welkom is aan de onderhandelingstafel. Dan moet hij natuurlijk wel eerst even uitleggen “wat zijn plannen voor Nederland zijn en hoe hij ze wil realiseren”, schrijven Vermeend en Van der Ploeg erbij.

Het is het tweetal blijkbaar ontgaan, maar Wilders doet niet anders. In de ene na de andere tweet kondigt hij aan hoe hij ervoor gaat zorgen dat we “ons Nederland” terug zullen krijgen. Door uit de EU te stappen. Door de grenzen hermetisch te sluiten. Door de koran te verbieden. Niet echt de weg die de beide PvdA-professoren voor ogen hebben.

Het probleem is dat de boze kiezers Wilders geloven en dat ze denken dat Rutte en zijn collega’s de boel bedonderen. Dat los je echt niet op door vlak voor de verkiezingen nog wat verlate sinterklaascadeautjes uit te delen. Zoiets zal alleen cynisch hoongelach oproepen.

 

FOTO: Pixabay.

 

7 Reacties

 1. Joebeltje | | Beantwoorden

  Jaja, de werkgelegenheidscijfers zijn nog nooit zo hoog geweest. Kunst als je de definitie van werkgelegenheid tussentijds verandert en scholieren-bijbaantjes meetelt. Maar een groot deel van de 1, 5 miljoen zzp’ers (verborgen werklozen!) gemakshalve niet meetelt. De kiezer is echt niet gek!

  • Kees | | Beantwoorden

   Zzp’er, zelfstandige zonder poen en zonder pensioen, vul de laatste p zelf maar in.
   En ja, je hebt gelijk, we zijn niet gek, klaar met de PvdA, spruitjesluchtgedachte uit de jaren 50.
   En nog gekker die zzp’ers willen ze ook nog eens zwaarder gaan belasten met ondernemersbelasting.
   Joebeltje je hebt gelijk: “De kiezer is echt niet gek!”.
   Het gaat niet om zzp’er of het mkb, het gaat enkel over het belang van de grootgrutter-graaiers.

  • Petra | | Beantwoorden

   Beste Joebeltje, ben het helemaal met je eens. Mensen worden nu niet meer als werkloos gezien als ze een baantje vinden waar je je hamster nog niet van kunt onderhouden. Maar bij welke partij ben je dan beter af? Zelf kom ik dan terecht bij de PvdD of de SP want bij de PVV, VVD, D66, 50+ zie ik ook nauwelijks dat men zich druk maakt om die definitie. Heb jij nog een suggestie?

   • Joebeltje | | Beantwoorden

    @petra tja, een suggestie? Van de twee die je noemt heeft tenminste eentje een visie en een plan b. 😉

 2. W.Moll | | Beantwoorden

  Uit dit stuk blijkt dat het hooggeleerde duo Vermeend & Van der Ploeg totaal geen begrip heeft van en voor de gewone burger. De burger is niet zozeer boos meen ik, maar kent verachting over het gevoerde politieke beleid, de groeiende ongelijkheid en de gevolgen ervan, alsmede het handelen en draaien van de PvdA-bonzen gedurende de afgelopen 4 jaar. Dat is te betreuren. Maar burgers willen nu eenmaal geen presentjes van lieden die men veracht en niet vertrouwt want men heeft zich al lang afgekeerd en heeft zijn heil elders gezocht. Er is ook voldoende hiervoor gewaarschuwd sinds 2012 reeds. Het verwachtingspatroon van de economisch denkende heren Vermeend en van der Ploeg – die bepaald geen goede psychologen zijn – stamt bovendien uit de vorige eeuw.

 3. Kees | | Beantwoorden

  Ja inderdaad, dat wordt lachen met de PvdA (Plukkers Van De Achterban).
  Eerst maar eens kijken of ze überhaupt mee kunnen doen aan de onderhandelingstafel na 15 maart.

 4. Petra | | Beantwoorden

  Toen Piketty met zijn lijvige werk “Het kapitaal in de 21e eeuw” kwam, haastte Vermeend zich om het volk uit te leggen waarom dit boek niet deugde. In een naar verhouding flinterdun, haastig in elkaar geflanst boekje deed hij Piketty’s doorwrochte werk af als onzin. Wat zei Vermeend hierover op tv: “Het verleden heeft ons geleerd dat je niet moet streven naar gelijke inkomsten want het communisme werkte nou eenmaal niet”. (Overigens weet ik niet meer de letterlijke woorden maar hier kwam het wel op neer).
  Maar dat was ook helemaal niet wat Piketty beweerde. Piketty stelde dat de GROEIENDE ongelijkheid een probleem vormt.
  Piketty zette uiteen dat het vermogen van de vermogenden zeer snel toeneemt zonder dat hier arbeid of productie tegenover staat. Een soort gratis geld dus. En gratis geld, dat vormt een probleem, dat snapt een kind.
  De aanwas van de grote vermogens kan dus alleen opgebracht worden door te korten op werknemers. En inderdaad zie je dat bijv. een zorgverzekeraar als Achmea personeel ontslaat terwijl de top absurd veel verdient met als “dieptepunt” de 1,5 miljoen voor de “topman”. (hoe “top” ben je als je ervoor zorgt dat zoveel mensen beroofd worden van hun broodwinning?)
  Vermeend zal niet de persoon zijn die de boosheid van de bevolking gaat wegnemen. En dat is een probleem. Vier jaar geleden schonk de bevolking het vertrouwen aan een linkse partij, de PvdA. Deze partij voerde echter voornamelijk een rechtse agenda uit. Dan moet je niet raar staan te kijken dat de bevolking boos is en ook niet meer goed weet waar ze met hun boosheid heen moeten. Ze kiezen daardoor massaal voor een partij waar de andere partijen het niet mee kunnen vinden: de PVV. Zonder zich overigens te verdiepen in de overige standpunten van de PVV of het wisselende stemgedrag in de Tweede Kamer. Ze willen vooral uiting geven aan hun boosheid. En dat is erg gevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *