Artikel aanbieden: info@achterkamertjes.nl

Italiaanse populisten tonen ruggengraat van spaghetti

verhofstadt/rob martinet/achterkamertjes

Een deal tussen de liberale leider Guy Verhofstadt in het Europarlement en de Italiaanse populistische Vijf Sterrenbeweging  (M5S)  van de komiek Beppe Grillo is afgesprongen. Grillo’s protestpartij zit nu al in het Europarlement en maakt deel uit van een kleine fractie die voornamelijk wordt gevuld met M5S en de UKIP van de Britse anti-Europeaan Nigel Farage. Als de Britten uit de EU treden is het ook gebeurd met de UKIP in het Europarlement. De Italianen willen dan ook elders onder dak. Grillo dacht eerst aan de Groenen, maar die willen hem niet. Vervolgens ging de voorkeur uit naar de liberale fractie ALDE, onder leiding van de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt.

Die wil nou net zelf voorzitter van het Europarlement worden nu de Duitser Martin Schulz zich geroepen voelt tot de Duitse nationale politiek. Aansluiting van Grillo had de liberale fractie met 17 zetels versterkt, niet iets om zo maar aan voorbij te gaan. Maar de prijs was hoog, er is nauwelijks een grotere pro-Europeaan te vinden dan Verhofstadt en Grillo heeft heel andere plannen. Zo wil hij een referendum in Italië om uit de euro te stappen, gezien de enorme Italiaanse staatsschuld een briljant plan om bij terugkeer naar de lire een vrijwel waardeloze valuta te creëren en Italië met zijn zwakke banken naar een bankroet te leiden.

Maar Grillo is een echte democraat, hij gaf de leden van M5S de kans om via internet hun stem uit te brengen over samengaan met ALDE van Verhofstadt. En ja hoor, 78,5 procent vond dat prima. En toen lag de bal bij Verhofstadt. De overstap van 17 Europarlementariërs zou van de liberalen de derde fractie in het EP maken, maar Verhofstadt zou in één klap zijn geloofwaardigheid hebben verloren en zou kunnen fluiten naar het voorzitterschap van het EP. Hij bedankte dus.

Wat blijft hangen is toch een zweem van koehandel, Groenen of pro-Europese liberalen, als de M5S-europarlementariërs maar op het riante pluche kunnen blijven zitten. Een volgende conclusie is dat 78,5 procent van het protest-stemvee van M5S geen idee heeft waar het over gaat. En de partijleiding heeft een ruggengraat van spaghetti, voorbij “al dente” gekookt welteverstaan.

Het echt alarmerende is dat het er in de rest van Europa weinig beter uitziet. Daarmee  dreigen de verkiezingen van 2017  veel weg te krijgen van een spelletje roulette.

 

FOTO: Guy Verhofstadt. Bron Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *