Artikel aanbieden: info@achterkamertjes.nl

De maakbare economie bestaat al lang niet meer

vennootschapsbelasting/rob martinet/achterkamertjes

Minister van Financiën en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem oogst steeds meer kritiek met zijn pleidooi voor een hogere winstbelasting voor bedrijven. Het is ook opmerkelijk hoe gemakkelijk Dijsselbloem zich voor het karretje van de nieuwe PvdA-leider Lodewijk Asscher liet spannen. Die moet zich profileren en zoekt het in een ouderwets “rood” standpunt, bedrijven die goed verdienen moeten maar dokken. Blijkbaar leeft de PvdA nog ergens diep in de vorige eeuw en is de hele ontwikkeling van globalisering en het wereldwijd naar elkaar toegroeien van tarieven aan haar voorbij gegaan.

In Het Financieele Dagblad stelt minister Kamp van Economische Zaken zich lijnrecht op tegenover Dijsselbloem. Volgens hem is het een heel verkeerde zaak voor de werkgelegenheid om nu te gaan morrelen aan het vennootschapsbelastingtarief van 25 procent. Volgens Kamp kun je geen onderscheid maken tussen internationale en nationale bedrijven, zo hangen er in ons land 900.000 arbeidsplaatsen af van buitenlandse bedrijven.  Alle Europese landen staan te dringen om bedrijven binnen te halen die het Verenigd Koninkrijk voor gezien houden vanwege de Brexit.  Ierland lokt al langer bedrijven met een tarief van 12 procent, Denemarken, België en Hongarije hebben plannen voor een verdere verlaging.

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft ook grote plannen om het tarief dusdanig te verlagen dat Amerikaanse bedrijven de grens naar Mexico niet meer oversteken.

In die omgeving zou het erg dom zijn om Nederland juist uit de markt te gaan prijzen. Nederland is geen eiland en de “maakbare”  economie van Joop den Uyl bestaat al lang niet meer, voor zover die ooit heeft bestaan.

 

FOTO: Pixabay

2 Reacties

 1. Peter | | Beantwoorden

  Onze nationale koek wordt verdeeld over overheid, bedrijven en consumenten. Consumenten gaan er al sinds 2001 gemiddeld niet reëel in besteedbaar inkomen op vooruit. Overheid en bedrijven wél. Onze overheid, zowel rijk, provincies en gemeenten, geeft nog steeds elk jaar meer geld uit. Dat zal minder moeten zonder het niveau van de door de burgers gewenste dienstverlening aan te tasten. Dit betekent dat goed moet worden onderzocht welke dienstverlening en subsidies overbodig zijn en beëindigd moeten worden. Voor de overblijvende dienstverlening moet onderzocht worden of die efficiënter uitgevoerd kan worden. Het daarmee bespaarde geld moet ten goede komen aan de consumenten d.m.v. een algemene belastingverlaging, dus niet alleen voor de werkenden.
  Daarnaast moet er meer werkgelegenheid behouden blijven. Dit is mogelijk door ingrijpen van de overheid. Er wordt te gemakkelijk verondersteld dat dit in deze tijd niet mogelijk is. Een bepaalde regulering door de overheid is wel degelijk mogelijk, denk aan het afsluiten van nieuwe handelsverdragen. Dit zou kunnen stuiten op weerstand van bijvoorbeeld andere EU-landen, omdat het afsluiten van handelsverdragen nu het domein van de EU is. Toch is dit één van de zaken die m.i. gewijzigd moeten worden, wil er sprake zijn van een op de langere termijn houdbare situatie op de arbeidsmarkt.

 2. Petra | | Beantwoorden

  Wat al te gemakkelijk om het eerlijker verdelen van de lasten te bestempelen als “ouderwets”.
  Want wanneer wordt duidelijk dat gratis geld niet bestaat? De econoom Piketty maakt helder dat een economie die gerund wordt zoals de westerse uiteindelijk wel uit elkaar moet klappen. Want steeds meer zeer rijke mensen worden vanzelf rijker door winst uit hun kapitaal en hoeven generaties lang niet te werken terwijl ze wel rijker worden. Gratis geld…
  Maar ook dit geld moet ergens vandaan komen. Een fabrikant verkoopt een product. Op een gegeven moment is de markt verzadigd en wordt de winst op zijn gunstigst alleen wat lager. Aandeelhouders die niet willen werken voor hun geld maar slapend rijk willen worden, eisen wél winst. Dus gaan eerst de arbeidsvoorwaarden eraan en worden er aan de onderkant zoveel mogelijk werknemers uit gegooid. Als ook die rek eruit is, verplaatst men de fabriek naar een lagelonenland. Zolang dit de indeling is van onze economie, zal het mis blijven gaan.
  Want die werknemers, die verliezen dus hun inkomen en kunnen niet meer kopen wat ze gewend waren. Dit gaat ten koste van het MKB, de grootste werkgever van Nederland. Ook zij moeten dan mensen ontslaan en zo komt een maatschappij in een vicieuze cirkel terecht.
  Maar de mensen die de beslissingen nemen, de top, zullen pas als allerlaatste beslissen dat hun topinkomen te hoog is. Dat bonussen niet meer van deze tijd zijn. Dat bonussen en topinkomens asociaal zijn als je gaat beslissen mensen hun baan en inkomen te ontnemen…
  DAT, DAT is pas ouderwets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *