Agenda

dec
23
vr
Kerstreces Tweede Kamer
dec 23 2016 @ 00:15 – jan 16 2017 @ 23:45
jan
18
wo
Talkshow ‘Gesprek van de Maand’ met o.a. Ancilla van de Leest, lijstrekker van De Piratenpartij @ De Balie
jan 18 @ 17:30

Kom 18 januari naar de tweede editie van de maandelijkse talkshow Gesprek van de maand. Met drie interviews die je niet mag missen! Nieuws dat op de voorpagina’s had moeten staan (maar er niet stond), cultuur die je met andere ogen naar de wereld laat kijken en verdiepende gesprekken over de vluchtige actualiteit: het komt allemaal voorbij.

Met o.a. Ancilla van de Leest, lijstrekker van De Piratenpartij. Met haar praten we over de aankomende verkiezingen en de identiteit van deze relatief nieuwe politieke partij die internationaal opereert en in andere landen, waaronder Duitsland en IJsland, al volksvertegenwoordigers op het pluche heeft zitten. Hoe leidt Van de Leest de partij naar 15 maart? Wat zijn de ambities van de partij? Welk electoraat spreekt de partij aan?

Meer informatie

Niet de kiezer is gek! @ De Balie
jan 18 @ 20:00

In Niet de kiezer is gek breekt politicoloog en publicist Tom van der Meer een lans voor de kiezer die steeds maar weer ten onrechte de schuld krijgt van het gebrek aan vertrouwen in de politiek en van wispelturig stemgedrag. Ronduit zorgelijk noemt hij het dat politici en media massaal de vlucht naar voren zoeken in maatregelen die de democratie zouden moeten redden maar feitelijk ondergraven, en bestuurlijk niets oplossen. Kiesdrempels, fusies van partijen, referenda en burgerfora; het zijn contraproductieve medicijnen voor een verkeerd begrepen kwaal. Bevinden we ons in een democratische crisis? Welnee, aldus Van der Meer. Er is geen crisis van de democratie, er is een crisis van de gevestigde partijen. Zij zitten op een doodlopend spoor, maar blijken niet bij machte bij te sturen. Het zijn de politici zelf die zich een spiegel moeten voorhouden.

Meer informatie

jan
20
vr
DE INAUGURATIE VAN DONALD TRUMP @ Internationaal Perscentrum Nieuwspoort
jan 20 @ 16:00

(met o.a. Willem Post en Rob de Wijk)

20 januari is het zover. Donald J. Trump wordt officieel de 45e president van de Verenigde Staten. Traditiegetrouw legt hij op Inauguration Day de presidentiële eed af vanaf de trappen van Capitol Hill.

Maak dit historische moment live mee in perscentrum Nieuwspoort. Met een vol programma en het bord op schoot. We gaan voor- en nabeschouwen met onze Amerika-deskundige Willem Post. Onder het genot van een sappige Trump-burger uit de keuken van Nieuwspoort luisteren naar de toespraak van Trump.

Maar dat doen we niet voordat we eerst hebben teruggeblikt. Want de eerste dag van Trump betekent ook de laatste voor Obama. Na twee termijnen trekt hij de deur van het Witte Huis achter zich dicht. Hoe zien de VS eruit na acht jaar Obama? Willem Post analyseert en beoordeelt de erfenis van de 44e president.

Meer informatie

jan
21
za
Algemene vergadering 50Plus
jan 21 @ 10:00

onder meer officiële vaststelling kandidatenlijst

Nationaal debat ‘Politieke Keuzes in de Zorg’ @ Koninklijk Theater Carré
jan 21 @ 10:30

De zorg vraagt bij uitstek om politieke keuzes. Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht, organiseren Het Roer Moet Om en Platform Nieuwe Zorg samen met VvAA een nationaal debat waarin deze keuzes centraal staan.

Meer informatie

jan
23
ma
Haagsch College met vicepremier Asscher @ Paard van Troje
jan 23 @ 19:30

Waarom kiezen de Amerikanen voor Donald Trump? De Britten voor een Brexit en waarom groeit de aanhang van anti-establishment partijen zoals de PVV, Le Front National en de AfD? Hebben we hier te maken met onderbuikgevoelens of is de onvrede gewoon terecht?

Vicepremier Asscher zal in een mini-college ingaan op de nieuwe maatschappelijk kloof die dreigt te ontstaan. Waar komt de onvrede vandaan en is de nieuwe kloof te dichten?

Meer informatie

jan
24
di
Stadsleven: Trump Town @ De Balie
jan 24 @ 20:00
 Donald Trump wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn aanhangers wonen grotendeels op het platteland. Wat betekent zijn overwinning voor steden – in Amerika én in Nederland? Vergroot zijn beleid de kloof tussen stad en land? En wat betekent dit voor de machtsverhouding tussen de steden en de landelijke overheid? Deze vragen zijn niet alleen voor de VS urgent, maar ook voor Nederland in het licht van de komende verkiezingen. Op 24 januari, 4 dagen na Trumps beëdiging, vraagt Stadsleven wat het betekent om te leven in Trump Town.
jan
25
wo
Haagsch College: De staat van de Nederlandse economie @ Internationaal Perscentrum Nieuwspoort
jan 25 @ 20:00

Anderhalve maand voor de verkiezingen maakt het Haagsch College de financieel-economische balans op. Hoe staat het ervoor met de werkloosheid in ons land na vier jaar kabinet-Rutte II? Hoe ontwikkelt het begrotingstekort en de huizenmarkt zich? En gaat onze koopkracht er op vooruit? Kortom: is er na de crisis weer reden tot lachen?

Terwijl politiek partijen met elkaar strijden rond deze verkiezingsthema’s kijkt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland, naar de cijfers en trends op deze gebieden. Welke onderdelen van de Nederlandse economie ontwikkelen zich gunstig en wat baart zorgen?

Meer informatie

jan
26
do
Boekpresentatie: Haalt de PvdA 2025? @ Internationaal Perscentrum Nieuwspoort
jan 26 @ 17:00

De meeste partijen zien met vrees de verkiezingen van 15 maart 2017 tegemoet. 70 procent van de kiezers weet nog niet welke partij uiteindelijk de voorkeur heeft. Het Nederlandse politieke landschap is bijzonder versplinterd. Politieke partijen worden gemarginaliseerd. In de essaybundel Haalt de PvdA 2025? wordt vooral gekeken naar de (maatschappelijke) positie en toekomst van de PvdA.

Op donderdag 26 januari wordt de essaybundel Haalt de PvdA 2025? gepresenteerd, met aansluitend een discussie over de toekomst van politieke partijen, met in het bijzonder de PvdA. Meer informatie over de sprekers volgt t.z.t.

Met bijdragen van: Maurice de Hond i, Lieke Kuiper, Merijn Oudenampsen, Bram Peper i, Aukje van Roessel, Felix Rottenberg i, Martin Sommer, Gerrit Voerman i en Joop van Holsteyn i.

Meer informatie